Een paar weken geleden waren wij te gast bij Van Delft Biscuits, voor velen beter bekend als de Pepernotenfabriek. Jan Kamphorst, Kwaliteitsmanager bij Van Delft Biscuits, nam ons mee in de wereld van pepernoten en koekjes én liet ons zien hoe Van Delft de kwaliteit hiervan borgt.
Even een korte introductie
In 1880 begon Jan van Delft in Koog aan de Zaan Van Delft Biscuits. Dit is ook de straat waar Albert Heijn en Verkade hun eerste winkeltje openden. In 1958 verhuisde de bakkerij naar de huidige locatie in Harderwijk. De laatste 5 jaar hebben ze een forse groei (200%) doorgemaakt en daardoor behoren ze nu tot de grootste bakkerijen van Nederland en Engeland. De meeste mensen zullen Van Delft waarschijnlijk kennen van de luxe pepernoten met verschillende smaakjes. Dat is logisch want Van Delft is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’. Ze zijn zelfs de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld.
Per jaar worden er vanaf maart(!) miljarden pepernoten in de fabriek van Van Delft geproduceerd.
Elke dag beter
Maar hoe kan Van Delft de kwaliteit garanderen bij zo’n grote productie? ‘’Je hebt als voedingsproducent met ontzettend veel wetten, regels en normen te maken. We hebben zo’n 25 audit dagen per jaar, waarvan een deel onaangekondigd. Dit geeft veel voorbereiding en administratie achteraf, maar zorgt er ook voor dat we scherp blijven.” Daarnaast hanteert Van Delft zelf ook strenge eisen voor haar (toe)leveranciers en voeren ze zelf controles uit om zo de kwaliteit en de veiligheid van de producten te kunnen borgen.
Elk half uur worden er checks uitgevoerd in de fabriek die onder andere de afmeting, het gewicht en het vochtpercentage van de pepernoten controleren. Maar ook de processen en productieomgeving worden continu gemonitord.
‘’Continu monitoren en bijsturen, zorgt ervoor dat we kwaliteit kunnen garanderen en dat we kunnen blijven verbeteren.’’
De perfecte pepernoot
Van Delft heeft inmiddels meer dan 50 soorten pepernoten. Denk aan de chocolade-, cappuccino- en limoncello pepernoot. Maar ieder jaar komen hier nog steeds nieuwe smaken bij. Hoe komen jullie toch bij al die smaken Jan? ‘’We kijken veel om ons heen. Afgelopen jaar hebben we Limoncello en Pina Colada meegenomen uit het buitenland en zijn daarmee gaan testen. Vervolgens gaan we met een aantal medewerkers proeven en bepalen we welke smaak pepernoot we gaan produceren.’’
De smaak is dus een belangrijk onderdeel van een goede pepernoot. Maar waar moet de perfecte pepernoot nog meer aan voldoen? “Brosheid en hardheid. Je hebt pepernoten met een structuur als beschuit, maar ook keihard. Die verschillen wil je juist; bij een Amaretto kruidkoekje is het leuk als het uit elkaar valt, maar bij een normale pepernoot juist weer niet.’’
En heb je ook nog tips voor onze thuisbakkers Jan? ‘’Zeker! Zorg ervoor dat je kruidnootjes dezelfde grootte hebben: allemaal even groot of klein. Maak een streng van het deeg door het te rollen. Snijd deze streng vervolgens in gelijke stukjes van bijvoorbeeld 1 centimeter. Uniformiteit is de sleutel!’’
Als een klein meisje door de fabriek
Tot slot was het tijd voor een rondleiding door de fabriek. Jan liet ons zien hoe al deze koekjes en pepernoten geproduceerd worden. Het hele proces, van ingrediënten tot en met de verpakking, hebben we mogen aanschouwen. Vooral de ruim 80 meter lange lopende band oven was erg indrukwekkend.
Jan, heel erg bedankt dat we een kijkje in jullie keuken mochten nemen! Ontzettend interessant om te zien hoe Van Delft momenteel om gaat met kwaliteit en veiligheid.
Wil jij ook het maximale uit jouw audits, checks, processen, kwaliteit en veiligheid halen? Neem dan eens een kijkje op onze Food pagina óf neem vrijblijvend contact met ons op! We denken graag met je mee.