Update ISO 17025 : Wat verandert er in de dagelijkse praktijk?

De ISO 17025 norm is vernieuwd en gaat per 1 januari 2018 in. Wat verandert er en wat betekent dat voor jouw laboratorium? Wij zetten vijf belangrijke veranderingen op een rij inclusief 11 praktische tips.

1. Procesoptimalisatie
Eén van de vernieuwingen is de procesbenadering. ,,Het laboratoriumproces an sich wordt duidelijker in stappen uiteengezet,” legt Martin Ehlert, senior trainer en adviseur bij KERTEZA, uit. Hij traint en adviseert laboratoria over onder meer de vernieuwde ISO norm. ,,Van de offerteaanvraag voor het uitvoeren van een test of kalibratie tot het rapporteren van resultaten en hoe je omgaat met afwijkende resultaten. In de oude norm was deze chronologie niet helder in één hoofdstuk uiteengezet maar verspreid over diverse hoofdstukken. Voor laboratoriummedewerkers is het proces nu compacter, duidelijker en herkenbaarder. Dat maakt medewerkers bewuster van het hele proces. En dat heeft een positieve werking bij met name de overdrachtsmomenten. Hoe staat het met de vereisten aan de overdracht? Zijn alle onderdelen van het proces beschreven? Door hier bewust bij stil te staan kan het zo maar zijn dat er zaken zijn die je als medewerker vanzelfsprekend achtte maar nooit daadwerkelijk geborgd zijn. Het denken in processen, verbetert tevens de kwaliteitscontrole en het waarborgen van de testkwaliteit.”

Tips voor het optimaliseren van processen:

  • Documenteer processen.
  • Denk na over wat een proces kan verstoren. Hoe komt het dat een test vertraagd is? Waarom is het testresultaat niet juist?

2. Denken in risico’s
Als je bewuster stil staat bij de verschillende processen en die duidelijk hebt, is er volgens Ehlert ook meer inzicht in mogelijke risico’s waar je als laboratorium mee te maken hebt. Als voorbeelden noemt hij een haperend apparaat, een nieuwe collega die ingewerkt moet worden, een onlogisch testresultaat en monsterverwisseling. Wat betekent dat voor laboratoriummedewerkers? ,,Als medewerker wordt bij de vernieuwde ISO 17025 norm van je verwacht dat je meer gaat denken in risico’s. Werden er voorheen procedures benoemd met wat je moest regelen, nu mogen medewerkers eigen keuzes maken. Deze moeten ze echter wel kunnen verantwoorden. De norm is hiermee strikter in het waarborgen van de kwaliteit van resultaten. Bij iedere keuze moet je je afvragen: ‘Wat zijn de risico’s en hoe ga ik hiermee om?’. Dit vereist gedegen risicomanagement en dat is nieuw voor veel laboratoria.”

Tips:

  • Breng risico’s in kaart.
  • Bepaal de beheersmaatregelen om de kans op een risico te verkleinen of elimineren.
  • Bepaal tevens de gewenste maatregelen voor als iets fout gaat.

Benieuwd naar de overige drie belangrijke veranderingen en de daarbij horende tips? Download dan onderstaand het volledige artikel.

Wil jij altijd als eerste op de hoogte worden gesteld over de ontwikkelingen, nieuwtjes en evenementen van Infoland?

Meld je dan vrijblijvend aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.