‘OPERATIONAL EXCELLENCE’
bij Franke Nederland B.V. in Helmond
Donderdag 31 mei 2018 | Manon Wijnhoven
Franke Nederland B.V. is een van de wereldleiders op het gebied van producten en oplossingen voor keukens en badkamers in woningen, horeca gelegenheden en wasruimtes. Franke is gevestigd in 37 landen met 72 locaties, waarvan twee locaties in Nederland (Brunssum en Helmond).
De missie van Franke luidt ‘Make It Wonderful’. Maar hoe maken zij deze belofte waar? En hoe zorgen zij ervoor dat ze de gestelde doelen ook daadwerkelijk behalen? Om dit te achterhalen zijn wij met een team van developers en marketeers op bedrijfsbezoek geweest bij Franke te Helmond.
Prestatiemanagement: een kijkje in de “keuken” bij Franke
Het doel van ons bezoek was om te leren wat Prestatie Management voor Franke precies betekent en hoe ze omgaan met afwijkingen vanuit een vastgesteld doel. Dit wordt ook wel Key Performance Indicator (KPI) genoemd. Mike Marteau (Operations manager bij Franke Nederland B.V. in Helmond) en Rene Govers (QESH manager bij Franke Nederland B.V. Helmond) namen ons mee in hun verhaal.
Meten = Weten = Denken = Doen
Meten = Weten = Denken = Doen. Dat is wat er bij Franke in Helmond continu gebeurt. Door bij alle werkprocessen binnen Operations en Office op constante tijdstippen gedurende de dag te meten, weten zij altijd waar ze staan en dus ook of ze nog op de juiste koers zitten. “Want hoe meer je meet, hoe meer je weet om te kunnen verbeteren”, aldus Mike.
“Nu kan het natuurlijk altijd gebeuren dat zich een afwijking (incidenteel of chronisch verlies) voordoet op een gestelde norm, waardoor de kans groot is dat het gewenste target niet behaald kan worden. Het is dan van belang om maatregelen te nemen, zodat de afwijking direct verholpen kan worden. Dit wordt ook wel een ‘correctieve maatregel’ genoemd. Maar om de afwijking (incidenteel of chronische verlies) ook daadwerkelijk te kunnen voorkomen, is het belangrijk om het verlies, vanuit de Plan-Do-Check-Act aanpak (Deming cirkel) te kunnen elimineren zodat er uiteindelijk een nieuwe standaard geborgd kan worden. Dit wordt ook wel de ‘preventieve maatregel’ genoemd. Door een structurele Top-Down sturing en Bottom-Up communicatie, kunnen verbeterpunten niet alleen in kaart gebracht worden maar ook daadwerkelijk worden doorgevoerd in de standaard protocollen.”
Niet alleen zenden maar ook ontvangen!
Natuurlijk is het leren van gemaakte fouten een goede manier om continu te verbeteren. Maar er is nog een tweede manier om het maximale uit de organisatie te halen. “Voor de leidinggevende is het van belang om niet alleen te zenden maar ook te ontvangen vanuit je team. Empathisch luisteren, daar gaat het om! Zo kom je er namelijk pas echt achter wat er bij de medewerkers op de vloer aan problemen gaande is. Aan de leidinggevende vervolgens de taak om op een pragmatische manier deze problemen om te buigen naar kansen. Daarnaast creëer je zo vertrouwen bij de medewerkers. Zelfreflectie is hierbij een belangrijk onderdeel. Veel mensen zijn onbewust onbekwaam, en doen dus dingen omdat ze het ooit zo hebben geleerd. Het is echter de kunst om zelf verbeteringen te leren herkennen en je er ook echt bewust van te worden. Medewerkers moeten zich bewust afvragen waarom ze die knop indrukken. Alleen dan kunnen ze zaken beter of anders doen en worden ze bewust bekwaam. Want als we dingen blijven doen zoals we ze altijd deden, dan zal er niks veranderen!’’
Oefening baart kunst
Na het inspirerende verhaal van Mike en René, was het tijd om zelf aan de slag te gaan. We werden verdeeld in twee groepen: één voor de uitvoering en de andere groep ging observeren. Aan de uitvoerende groep de taak om aan de hand van ‘kaarten’, de verschillende onderdelen en kenmerken van prestatiemanagement in een begrijpbare en chronologische lijn te leggen. Vervolgens kreeg de groep de kans om hun keuzes verder toe te lichten. De andere groep kreeg de opdracht om de uitvoerende groep te observeren. Wie is de natuurlijke leider? Wie neemt het voortouw? Wordt er geluisterd naar elkaar? Wat gebeurt er in het team wanneer de afgesproken tijd bijna ten einde is?
Na de prestatiemanagement oefening liet Mike ons zien hoe Franke (met de kaarten in ons achterhoofd) prestatiemanagement daadwerkelijk inzet. Zo kwam o.a. aan de orde dat sturing van boven naar beneden gaat ‘Top-Down sturing’ en de informatieoverdracht (de afwijkingen van een norm bijvoorbeeld) juist van beneden naar boven gaat ‘Bottom Up informatie’. Wanneer er vervolgens, op welk level dan ook, een afwijking op een norm wordt geconstateerd, treedt de Plan – Do – Check – Act (PDCA-cyclus) in werking. Deze cyclus is een creatief hulpmiddel voor kwaliteitsmanagement en probleemoplossing en wordt dan ook veelvuldig in het bedrijfsleven gebruikt. Daarnaast dragen ook de dagelijkse-, wekelijkse- en maandelijkse meetings bij aan goede prestaties.
Franke Nederland Mainstreet
Tot slot was het tijd voor een rondleiding door de fabriek. René liet ons zien hoe hun verhaal er dan in de praktijk uit komt te zien. We volgden de paden op ‘Franke Nederland Mainstreet’ langs alle machines, medewerkers en materialen. Ontzettend interessant om te zien hoe gestructureerd en efficiënt de processen verlopen en hoe alles gemonitord en gecontroleerd wordt.
Als afsluiter willen wij Mike en René ontzettend bedanken voor deze leerzame en inspirerende middag! Goed om te zien dat bedrijven zoals Franke Nederland B.V. de aandacht (blijven) schenken aan het continue verbeterproces.
Wil je meer van dit soort inspirerende content ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.