Micro-learning is het nieuwe leren!

‘Het nieuwe leren’ is in Nederland een begrip. Waar we vroeger spraken van klassikaal onderwijs, ligt de focus nu steeds meer op het individu. De rol van een docent is niet meer alleen het overbrengen van kennis (op de traditionele manier) maar ook het coachen van studenten om de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Veel (middelbare) scholen kiezen er steeds vaker voor om in te zetten op deze nieuwe manier van onderwijs om zich zo te onderscheiden.

Niet informeren maar activeren
Kennis goed overbrengen is op zichzelf natuurlijk al lastig. Echter ligt de grootste uitdaging voornamelijk bij het borgen van deze kennis. Hoe zorg je er nou voor dat studenten ook echt iets gaan doen met de opgedane kennis? Weten ze nu hoe te handelen in de praktijk als een soortgelijke situatie zich voordoet? Of luisteren ze naar jouw verhaal omdat het van ze wordt verwacht? Helaas is dat laatste vaak de realiteit en dat moet anders! Door studenten te activeren om met de lesstof aan de slag te gaan, vergoot je de kans dat de kennis echt blijft hangen.

Maak leren leuk en interactief
Maar hoe ga je ze activeren en zorg je ervoor dat studenten niet extrinsiek maar intrinsiek gemotiveerd worden? Door leren leuk, eenvoudig en interactief te maken! Ga voor jezelf bijvoorbeeld eens na hoe je vroeger hebt leren rekenen. Was dit door appels en peren of steentjes bij elkaar op te tellen/met elkaar te vermenigvuldigen? En hoe heb jij het lesmateriaal voor je theorie examen (rijbewijs) eigen gemaakt? Door oefenvragen te beantwoorden die bepaalde situaties uit de praktijk schetsen? Waarschijnlijk wel! Waarom? Omdat dit een effectieve manier is om leren leuk en interactief te maken. Door zelf aan de slag te gaan, zorg je ervoor dat kennis niet alleen wordt opgedaan maar ook daadwerkelijk wordt opgeslagen.

Benieuwd hoe je dit anno 2017 aanpakt? Download dan het volledige artikel.

Wil jij altijd als eerste op de hoogte worden gesteld over de ontwikkelingen, nieuwtjes en evenementen van Infoland?

Meld je dan vrijblijvend aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.