Medewerkers motiveren doe je zo!
Dinsdag 28 augustus 2018 | Leestijd: 4 minuten | René de Jong
“Personeel geeft zorgen, ellende en vooral veel gezeik!” Als je zo in de wedstrijd staat, gaat het nooit iets worden. Wil je iets bereiken, dan dien je jouw medewerkers te motiveren. Toch gebeurt het helaas nog te vaak dat managers, teamleiders of ondernemers negatief tegen het hebben van medewerkers aankijken. Mocht dit bij jou het geval zijn, ga dan direct iets anders doen! Een slechtere basis om mensen te motiveren is er namelijk niet. Maar hoe moet het dan wel?
Presteren doen we samen
Het bouwen van een team is een van de mooiste en leukste uitdagingen voor een manager, of teamleider. En ja, daar horen pieken en dalen bij, maar zonder wrijving is er geen glans! Het mag best wel eens knallen en je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Het voornaamste is dat de balans goed is en dat werken met anderen vooral veel energie geeft. Als je dit namelijk weet te bereiken, worden jouw medewerkers steeds meer ondernemers en gaan ze écht meedenken over hoe ze de organisatie naar een hoger plan kunnen trekken. Hoe je dat kunt bereiken? Alle clichés achterwegen gelaten is er eigenlijk één belangrijke tip: achterhaal de motivatie! Om jouw medewerkers namelijk volledig in hun kracht te zetten (met de juiste dosis energie), moet je achterhalen wat hun motiveert. Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld waarin duidelijk wordt wat de toegevoegde waarde is van een medewerker die echt gemotiveerd is?
The perfect match
Helaas hebben veel leidinggevende en managers totaal geen benul van hetgeen wat medewerkers écht drijft om elke keer weer naar de zaak te komen. Logisch want ze geven aan deze vraag ook veel te weinig aandacht tijdens een sollicitatiegesprek. En dat is doodzonde nummer 1. Al bij een sollicitatiegesprek is het cruciaal om te weten waar een medewerker het warm van krijgt. In de proeftijd is het vervolgens tijd om hier extra alert op te zijn. Een succesvolle samenwerking kan namelijk alleen tot stand komen als je een gemeenschappelijke motivator hebt. Of het nu gaat om het obsessief helpen van klanten (Coolblue), het bouwen van een disruptief bedrijf (Picnic) of het bezig zijn met hun vak (ANWB); er is niks fout. Een samenwerking is echter gedoemd te mislukken als er geen match of wederzijds begrip is. Zorg er dus voor dat je van iedereen binnen jouw team weet wat ze motiveert en wat ze energie kost. En daarbij maakt het niet uit of het gaat om nieuwe medewerkers of om een bestaand team. Maar hoe begin je hiermee?
Starten maar!
Samengevat kunnen we concluderen dat er 4 punten belangrijk zijn voor het samenstellen van een gemotiveerd team, namelijk:
Hier ligt de basis voor succes of falen. Oh ja, en om toch even twee clichés erin te gooien, toon waardering en geef mensen de ruimte om te falen. Zo motiveer je mensen écht!
Succes!