Zenya eenvoudig integreren met andere systemen? Nu nog makkelijker!

Recent hebben wij een website gelanceerd die speciaal gericht is op software-ontwikkelaars. Waarom? Omdat wij ervan overtuigd zijn dat professionals pas echt perfect ondersteund worden als onze slimme software wordt geïntegreerd in andere systemen. Om dat te bereiken, maken wij het graag zo eenvoudig mogelijk voor ontwikkelaars.

Hoe werkt het integreren met Zenya?

Voor de uitvoering van het primaire proces (WAT, WAAR, WANNEER) maken professionals gebruik van bijvoorbeeld een ERP-, EPD- of CRM-systeem. Op het moment dat zij een vraag hebben over het HOE (hoe moet ik deze handeling uitvoeren; wie mag deze beslissing nemen; hoe ga ik om met afwijkingen?) belanden ze in het domein van Zenya.

Hoe fijn zou het dan zijn als die professional rechtstreeks vanuit het primaire systeem de informatie kan oproepen uit, of vastleggen in Zenya? Men hoeft dan geen aparte applicatie meer te openen, blijft ingelogd en zoekopdrachten blijven bestaan.

Of hoe fijn zou het zijn als men rechtstreeks vanuit het social intranet informatie kan oproepen/vastleggen? Zeker in organisaties waar medewerkers elkaar niet dagelijks op de gang tegenkomen (denk aan thuiszorg medewerkers en servicemonteurs), vervullen dergelijke systemen een steeds grotere rol in de communicatie en kennisdeling.

Koppelen maar!

De integratie van software systemen helpt professionals om efficiënter en prettiger te werken. Wij maken het daarom graag zo eenvoudig mogelijk om dergelijke integraties te realiseren.

Dat doen we door onze software te voorzien van geschikte programmeerinterfaces (API’s) én door het voor ontwikkelaars eenvoudig te maken om daadwerkelijk aan de slag te gaan met die koppelvlakken.

En met resultaat! Inmiddels hebben vooraanstaande social intranet leveranciers krachtige integraties gerealiseerd met Zenya. Vele klanten profiteren vandaag de dag dus al van het gebruiksgemak dat een dergelijke integratie oplevert.

De behoefte

Wat we merken, is dat het voor ontwikkelaars van derde partijen niet altijd even helder is hoe men moet starten met het bouwen van integraties op basis van de Zenya API’s.

De documentatie bij onze API’s is door de jaren heen steeds uitgebreider geworden. Helaas is het daardoor ook minder eenvoudig te overzien. Daar komt nog eens bij dat we door de jaren heen API’s hebben ontwikkeld op basis van verschillende (op dat moment actuele) technologieën.

De inmiddels wat oudere API’s werken nog prima maar vereisen een heel ander aanpak dan bij Zenya’s nieuwste REST API’s. We merken dat ontwikkelaars daarmee worstellen en vaak pas na ondersteuning vanuit Infoland kunnen doorpakken.

Tot slot krijgen we de feedback dat de bestaande API documentatie teveel gericht is op ontwikkelaars die in .NET ontwikkelen. Met deze feedback zijn we aan de slag gegaan.

Het resultaat

In de zomer van 2017 hebben we een nieuwe website gelanceerd speciaal voor ontwikkelaars. Op developer.zenya.nl schetsen we een helder overzicht van de onderdelen waaruit Zenya bestaat én welke integratiemogelijkheden er per onderdeel zijn. Vervolgens geven we aan welke API’s daarvoor gebruikt kunnen worden en welk type API het betreft (bijv. REST).

Naast een programming reference vind je op de website voor elke API een change log en algemene informatie over het gebruik. Voor onze REST API’s hebben we, het onder ontwikkelaars zeer populaire, Swagger-documentatiemechanisme omarmt.

Tot slot hebben we begin september ons GitHub-account geactiveerd. Vanaf de nieuwe website verwijzen we nu naar praktische code samples die te vinden zijn op GitHub. Deze samples zijn veelal in jQuery en dus niet langer specifiek gericht op .NET ontwikkelaars.

Meer weten over hoe Zenya geïntegreerd kan worden met jouw systeem? Neem contact met ons op of vraag de gratis demo aan.