Hoe Infoland inspeelt op Indoor positionering

De technologie ontwikkelt zich in razend tempo. Sterker nog, met de snelheid waarop ontwikkelingen vandaag de dag gaan, en de kansen die hiermee geboden worden, is het bijna noodzakelijk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Daarom kijk ik – Guy Bruens, verantwoordelijk voor het operationeel management van de software ontwikkel afdeling bij Infoland – vaak met de ontwikkelingen mee die binnen de teams spelen. Een voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is indoor positionering, ook wel locatiebepaling voor binnen genoemd. Maar wat houdt dit in en hoe passen we dit toe bij Infoland?

De toegevoegde waarde van locatiebepaling in onze software
Als gebruiker van onze software verwacht je dat je altijd en overal de beschikking hebt over, de op dat moment, voor jou relevante informatie. Jouw huidige locatie kan daar een belangrijke rol bij spelen. Denk bijvoorbeeld aan het registreren van afwijkingen of het melden van incidenten met je mobiel. Hierbij maken we gebruik van jouw locatie zodat we kunnen vastleggen waar het incident heeft plaatsgevonden. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden voor verdere analyse en rapportage.

Maar ook voor het raadplegen van een handleiding op jouw mobiele telefoon, of het uitvoeren van een onderhoudschecklist, kan locatiebepaling van toegevoegde waarde zijn. We kunnen je zo namelijk de apparaten tonen die het dichtst bij je in de buurt zijn. Dit doen we door gebruik te maken van technieken zoals GPS, Bluetooth beacons, QR codes en NFC scanning. Zoeken naar de juiste documentatie is hiermee dus verleden tijd. Lees hier meer over deze toepassing.

Nauwkeurigheid
De techniek op een mobiele telefoon, voor het bepalen van de juiste locatie, maakt gebruik van verschillende sensoren en signalen (waaronder GPS, Wifi, Bluetooth en GSM). Dit werkt over het algemeen prima, zolang deze signalen maar goed genoeg aanwezig en nauwkeurig zijn. In de praktijk blijkt dat dit vooral buiten prima werkt. Binnen werkt het helaas niet of slecht aangezien signalen geblokkeerd kunnen worden door bijvoorbeeld muren. GPS is binnen dus vaak niet erg betrouwbaar. Daarnaast is het ook niet mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende verdiepingen in een gebouw. Een GPS coördinaat is voor iedere verdieping immers gelijk.

Alternatieven
Er zijn echter wel technieken op de markt die ook binnen kunnen zorgen voor een goed werkende locatiebepaling. Daarnaast vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats op dit gebied die veelbelovend zijn. Maar iedere techniek komt met zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het nog niet zo eenvoudig is om een keuze te maken. We hebben een aantal technieken onderzocht:

1. Locatiebepaling met behulp van bluetooth beacons
2. Locatiebepaling met behulp van het aardmagnetisch veld
3. Locatiebepaling met behulp van ‘slim’ licht

Bij Infoland zullen wij de ontwikkelingen op het gebied van indoor positioning nauwlettend blijven volgen. En daar waar een techniek voor ons én onze klanten van toegevoegde waarde is, zullen we deze toepassen in onze software.

Wil je meer weten over onze apps of onze bevindingen m.b.t. indoor navigatie? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de technische innovaties binnen Infoland in het algemeen? Dan ben je altijd van harte welkom op ons kantoor voor een kopje koffie! Natuurlijk beantwoord ik jouw vragen ook graag per mail of telefonisch. Je kunt mij bereiken via +31 (0)40 848 58 68 of g.bruens@infoland.nl