Nieuwe HKZ-norm Zorg & Welzijn:
de veranderingen op een rij én praktische tips
Woensdag 13 juni 2018 | Suzanne van Galen
Voor alle branches in de zorg geldt nu één volledige norm: de nieuwe HKZ-norm. Maar wat betekent dit voor zorginstellingen en de bestaande kwaliteitssystemen?
De zorg is in ontwikkeling en verandert snel. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden neer bij gemeenten. De rol van de gemeenten verandert daardoor en zorginstellingen zijn meer diensten gaan leveren. Denk aan een gehandicaptenorganisatie die nu ook activiteiten op het gebied van GGZ aanbiedt.
De oude HKZ-normen waren branche specifiek. Instellingen die meerdere activiteiten aanboden, zoals in het voorbeeld net beschreven, moesten daardoor aan verschillende normen voldoen. Gevolg: nog meer regels, meer audits en dus meer kosten. Met de nieuwe HKZ-norm is er nu één norm voor alle branches in zorg en welzijn. Voldoen aan meerdere normen is hiermee dus verleden tijd. Dat voor zover het waarom. Maar wat zijn nu de belangrijkste veranderingen voor zorginstellingen, het bestuur en de zorgprofessionals?
Meer vrijheid, minder voorschrijvende regels
Naast de verandering dat er nu één norm is voor álle branches, is een tweede belangrijke verandering dat de nieuwe norm minder voorschrijvend is en meer ruimte biedt voor professionele vrijheid. Van zorginstellingen wordt nu verwacht dat ze zelf invulling geven over hoe ze iets willen regelen. En dat sluit goed aan bij de discussie die er gaande is over het (ont)regelen van de zorg. Freek van Ham, directeur KERTEZA, geeft hiervan een mooi voorbeeld.
Benieuwd naar het voorbeeld, de overige veranderingen en enkele praktische tips? Download hier het volledige artikel!