Een goed ei is bepaald geen eitje!

Zo wordt de kwaliteit van jouw ei gewaarborgd!

Het zal je wellicht niet verbazen, maar ook dit jaar zijn de eieren met Pasen weer massaal aangeschaft. Of dit nu chocolade- of kippeneieren waren, we zijn er dol op! En dat blijkt ook uit de cijfers. Per jaar produceren wij in Nederland gemiddeld 10 miljard(!) eieren. Dat komt neer op een gemiddelde van 195 eieren per persoon per jaar. Maar hoe komen we aan al die kwalitatief goede eieren?

Wat veel mensen niet weten, is dat er een heel proces vooraf gaat aan de eieren die tijdens het ontbijt op tafel staan. En dat proces blijkt geen eitje te zijn! Want alleen met de mooiste en lekkerste eieren nemen wij genoegen, toch? Wij, als kwaliteitsgoeroes bij Infoland, zijn daarnaast natuurlijk extra benieuwd hoe de kwaliteit van al deze eieren wordt gewaarborgd. En hoe zorgen we tegelijkertijd voor het welzijn van onze kippen? We vragen het aan de Vencomatic Group: dé specialist op het gebied van huisvesting, eierverzameling en klimaatbeheersing voor alle soorten pluimvee.

Waar moet een goed ei aan voldoen?
“Om een kwalitatief goed ei te produceren, dien je het welzijn van de kip voorop te stellen. Leghennen presteren het best in een systeem dat vergelijkbaar is met hun natuurlijke omgeving. De plaats van het water, het voer en de legnesten moet afgestemd zijn op het natuurlijke gedrag van het dier. Door goed in te spelen op deze aspecten, kan de kwaliteit van het ei aanzienlijk verhoogt worden.” Het feit dat de Vencomatic Group bij de ontwikkeling van al haar systemen de kip voorop stelt, maakt hun in dit segment dan ook uniek.

Een blije kip dus; het klinkt zo simpel!

Maar met een blije kip ben je er nog niet. Nu begint het feest namelijk pas echt! “Zodra het ei is gelegd, heeft het nog een lange weg te gaan. Met een speciale beweegbare bodem worden de eieren direct na de leg over verschillende transportbanden naar, in veel gevallen, een andere locatie gebracht om daar vervolgens gesorteerd en ingepakt te worden.

Het ei heeft dus al vele meters of zelfs kilometers afgelegd
voordat hij veilig in een doosje zit.

En dan hebben we het nog niet gehad over het transport naar de verschillende supermarktketens. Aangezien een ei (zoals iedereen vast wel eens heeft ervaren) erg kwetsbaar is, dient dit proces uiterst efficiënt en veilig te verlopen. En dit kunnen we alleen bereiken als alle systemen goed op elkaar aansluiten.”

PSPC 7 2 | | Een goed ei is bepaald geen eitje! | Infoland

Zegt de code op een ei ook wat over de kwaliteit?
“Jazeker! De code is opgebouwd uit een aantal gegevens. Zo geeft het eerste cijfer aan hoe de kip gehuisvest is (0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi). Hier kun je dus wel wat van de kwaliteit uit afleiden. De twee letters die volgen, duiden op het land van herkomst. De cijfers die daar vervolgens achter komen, geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd.” Heb jij een ei zonder code? Niet gevreesd, deze ‘illegale’ eieren zijn waarschijnlijk rechtstreeks afkomstig van de boer.

Hoe kan ik mijn eieren het beste bewaren?
Deze vraag zorgt bij veel mensen voor verwarring. Je zou zeggen in de koelkast, toch? Maar in de supermarkt staan de eieren gewoon buiten de koeling. Hier het verlossende antwoord:

Het kan beide!
Een ei houdt alleen niet van temperatuurschommelingen.

Je kunt een ei dus prima in de koelkast bewaren. Wat je echter niet moet doen, is de eieren in het eierrekje (dat zich vaak standaard in de koelkast bevindt) plaatsen. Omdat de deur vaak open en dicht gaat, kan zich op de eieren sneller condens vormen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de schaal minder wordt en het ei dus minder lang houdbaar is.”

Wist je dat…

  • … een ei in de supermarkt bewust met de punt naar beneden staat in het doosje. Zo blijft het ei namelijk langer houdbaar.

  • … een ei (zelfs buiten de koelkast) wel 4 weken bewaard kan worden?

  • … je door een ei te schudden bij je oor kunt bepalen of het ei vers is? Hoor je geen geluid? Dan is het een vers ei.

  • … een kip ruim 300 eieren per jaar legt?

  • … hennen met roze oorlelletjes vaak bruine eieren leggen en hennen met witte oorlelletjes meestal witte eieren leggen?

Een ei hoort er gewoon bij!
Gekookt, gebakken, gepocheerd, scrambled, rauw of vermaakt tot een heerlijke quiche; om de kwaliteit van jouw ei te kunnen garanderen, wordt er veel aandacht besteed aan het volledige productieproces. Een blije kip, liefde tijdens het transport en goede zorg bij jouw in de koelkast: zomaar een aantal simpele basisregels om een lekker eitje op tafel te toveren. Ons respect voor het ei is, na het gesprek met de Vencomatic Group, in ieder geval gegroeid.

 

Vencomatic Group
Vencomatic Group biedt oplossingen voor de huisvesting, eierverzameling en klimaatbeheersing voor alle soorten pluimveebedrijven. Ze zijn wereldwijd actief en bestaan inmiddels 35 jaar. Met ruim 350 betrokken medewerkers, bedienen zij duizenden klanten. Sinds 2012 is het hoofdkantoor van de Vencomatic Group gevestigd op de Venco Campus in Eersel. Een leuk weetje: dit eivormige gebouw is het meest duurzame en energiebesparende industriële gebouw in Europa en benadrukt daarmee het innovatieve karakter van het bedrijf. Meer informatie over de Vencomatic Group vindt u hier.


Infoland ondersteunt al meer dan 20 jaar bedrijven in de voedingsindustrie om hun doelstellingen te realiseren rondom kwaliteit en veiligheid. Meer weten? Lees het op onze Food pagina.

 

Iris Boderie | | Een goed ei is bepaald geen eitje! | Infoland
pijl oranje 4 | | Een goed ei is bepaald geen eitje! | InfolandIris is content marketeer en event coördinator bij Infoland en speciaal voor jullie in de wereld van het ei gedoken.