Door gebruik te maken van een eenvoudig en gebruiksvriendelijk meldsysteem, zorg je ervoor dat er meer verantwoordelijkheid bij de medewerkers komt te liggen, dat ze gehoord worden en dat jij sneller actie kunt ondernemen om erger te voorkomen. Slimme rapportages helpen jou hierbij zodat je altijd een actueel en volledig overzicht hebt. Daarnaast stelt het systeem je in staat om te leren van gemaakte fouten en verbeteringen te verankeren zodat je herhaling in de toekomst kunt voorkomen.
Ga jij voor kwaliteit? Neem afscheid van Excel!
Dinsdag 21 augustus 2018 | Leestijd: 4 minuten |Iris Boderie
Kwaliteit; dat heeft alles te maken met de wijze waarop jouw organisatie van een houtje-touwtje werkwijze naar een continu verbeterende organisatie gaat. Is Excel daarbij jouw favoriete programma als het gaat om het managen van incidenten, audits en/of risico’s? Dan heb ik helaas slecht nieuws voor je… Werken met Excel is voor de kwaliteitsmanager van de toekomst verleden tijd.
Buiten het feit dat het behoorlijk foutgevoelig is, kunnen meldingen niet via een workflow worden afgehandeld. En daardoor is het erg bewerkelijk. Daarnaast wordt het vaak door één of enkele personen beheerd, ook wel de Excel Ridder genoemd. En in de vakantieperiode (of bij uitval) kan dit tot behoorlijk stressvolle situaties leiden. Nu hoor ik je denken, maar met Excel heb ik toch alles overzichtelijk bij elkaar staan en kan ik met slimme formules eenvoudig rapportages maken? Dat klopt! Je kunt ook een kuil graven met een lepel. Maar is dat de beste manier?
Is kwaliteit voor jou een puntje van frustratie?
Nu kunnen we het natuurlijk niet zo zwart wit schetsen als hierboven. Maar dat er betere manieren zijn om in te spelen op incidenten, audits, inspecties, risico’s en ga zo maar door, dat is een feit. Dat blijkt wel uit onderstaande tabel waarin enkele mogelijkheden van een kwaliteitsmanagementsysteem worden afgewogen tegenover Excel:
Werk efficiënter en veiliger
Door jouw proces rondom kwaliteitsmanagement te automatiseren, bespaar je veel tijd en creëer je een cultuur waarin kwaliteit, efficiëntie en veiligheid op nummer 1 staan. Want niet alleen de kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor een veilige en efficiënte werkomgeving waarbij de focus op een zo hoog mogelijke kwaliteit ligt. De hele organisatie draagt hieraan bij. Maar hoe gaat een kwaliteitsmanagementsysteem jou helpen om deze cultuur te creëren? Het is belangrijk dat medewerkers het voordeel van iets kunnen ervaren. Dat ze bijvoorbeeld tijd kunnen besparen, ongevallen kunnen voorkomen en hiermee zelfs levens kunnen redden. Dat doe je door naar ze te luisteren, ze inzicht(en) te geven en door ze verantwoordelijkheid te geven.
Van frustraties naar rust
Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat is nou precies de toegevoegde waarde van een dergelijk systeem? Laten we de voordelen nog eens even voor je op een rij zetten en verder toelichten:
Kortom: dé stap naar een continu verbeterende organisatie (waarin kwaliteit, veiligheid en efficiëntie de hoofdrol spelen) is met de komst van een gedegen kwaliteitsmanagementsysteem dichterbij dan ooit! Durf jij afscheid te nemen van je vertrouwde Excel en echt te kiezen voor kwaliteit?