Bezoekersverslag Zorg & ICT

Van 17 t/m 19 april stond de Nederlandse zorgsector weer in het teken van ICT tijdens het Zorg & ICT event in de jaarbeurs te Utrecht. Verschillende ICT professionals kwamen bij elkaar om de zorgsector te voorzien van de laatste ontwikkelingen.

Ook wij waren dit jaar aanwezig. Deze keer niet als standhouder maar als bezoeker. Waarom? Omdat wij het belangrijk vinden dat we inzicht houden in de behoeften van de markt. Alleen zo kunnen wij onze software nóg beter laten aansluiten en kunnen nóg meer zorgprofessionals dagelijks het maximale uit hun werk halen.

1 | | ICT niet meer ondersteunend maar randvoorwaarde | Infoland

BENUT KANSEN
Naast de vele interessante sessies die deze dagen op het programma stonden, hadden alle bedrijven wederom alles uit de kast gehaald om zich zo goed mogelijk te positioneren. En we moeten eerlijk zijn, veel stands zagen er ook echt uit om door een ringetje te halen. Maar waar we ons telkens weer over verbazen, is de onduidelijke boodschap die bedrijven uitstralen. Wat doen zij nou precies? En waar kunnen zij jou nou echt mee helpen? Wij kunnen ons voorstellen dat dit tot frustratie kan leiden bij de bezoekers. En daarnaast is het echt een gemiste kans voor de betreffende bedrijven! Want voor een buitenstaander ben je niet specialer dan de concurrent die een paar stands verderop staat.

JOUW ZORGINSTELLING IN THE CLOUD
Maar laten we snel overgaan naar de inhoud. Eén van de sessies die we hebben bijgewoond, verzorgd door Intermax, ging over de cloud. Een term waar je tegenwoordig mee dood gegooid wordt. Want niet alleen in deze sessie kwam dit onderwerp naar voren, ook bij andere sessies was dit aan de orde van de dag. Zo gaat het Prinses Maxima Centrum bijvoorbeeld volledig werken in de cloud.

Maar ook de sessie ‘De moderne zorgwerkplek’ speelde in op dit thema. Ze namen ons namelijk mee in de transitie van Allerzorg naar de hybride cloud. Deze sessie ging in op de beweegredenen van de organisatie, de verwachtingen, maar ook de uiteindelijke resultaten. En wat bleek: adoptie en training zijn erg belangrijk. Misschien wel een vereiste voor succes!

Maar waarom zijn organisaties als het Prinses Maxima Centrum een unicum? Zijn we zo bang dat onze gegevens op straat komen te liggen? Wist je dat jouw gegevens veiliger zijn in de cloud (mits je werkt met een gecertificeerde organisatie) dan op je eigen computer! Organisaties die een cloud oplossingen aanbieden, worden namelijk streng gecontroleerd op de kwaliteit die ze leveren. Daarnaast zijn zij 24/7 bezig met techniek. En aangezien techniek alleen maar complexer wordt, is het toch alleen maar fijn dat al jouw ICT zorgen uit handen worden genomen? Systemen zijn er tenslotte om mensen te ondersteunen (en niet andersom). Dus laat softwareleveranciers doen waar ze echt goed in zijn zodat jij je volledig kan focussen op de zorg van de patiënt.

Dit kwam ook duidelijk tijdens de sessie van Ilionx naar voren. Tijdens deze sessie werd er namelijk een verfrissende toekomstvisie geschetst over de strategie en business modellen van zorginstellingen. Het standpunt dat werd ingenomen is dat ICT straks niet meer ondersteunend is maar randvoorwaardelijk.

2 | | ICT niet meer ondersteunend maar randvoorwaarde | Infoland

VOOR DE PATIËNT DOEN WE ALLES
Hoe je het ook wendt of keert, de patiënt dient altijd voorop te staan! Dit geldt ook voor de ICT-oplossingen die voor de zorgsector ontwikkeld worden. De patiënt moet steeds weer iets sneller, klantvriendelijker en beter geholpen worden. Vaak gebeurt dit door de samenwerking op te zoeken met externe partijen. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in een bepaald ICT gebied. Let wel op dat je continu kritisch blijft. Is het een organisatie waar je jezelf aan wilt verbinden? Hebben zij de juiste certificaten in hun bezit en voldoen zij aan alle eisen en wensen? Zijn er eventueel referentiecases beschikbaar die je vooraf kunt bekijken? Alleen zo kom je achter de echte identiteit van een organisatie.

robot | | ICT niet meer ondersteunend maar randvoorwaarde | Infoland