Innoveren met Augmented Reality!

In de softwarebranche is innoveren een must. Om ons heen schieten nieuwe technieken als paddenstoelen uit de grond. Ook bij Infoland staat innovatie hoog in het vaandel. Tijdens onze innovatiedag is het idee ontstaan om in te spelen op de mogelijkheden die Augmented Reality (AR) biedt. Al snel is er door Infoland een stageopdracht aan verbonden en als ontwikkelaar in opleiding greep ik – Mike Cornelissen – deze kans natuurlijk met beide handen aan.

Even opfrissen
Augmented Reality is vergelijkbaar met Virtual Reality (VR). Bij VR zet de gebruiker een grote headset op en begeeft zich daarmee in een virtuele wereld, gegenereerd door een computer. Bij AR blijft een gebruiker gewoon de echte wereld zien, waar vervolgens virtuele objecten overheen geplaatst worden. Hierdoor lijkt het alsof deze objecten zich echt in de wereld begeven! Augmented Reality betekent dan ook aangevulde realiteit.

Maar wat is nu de staat van Augmented Reality?

Tijdens een onderzoek naar de huidige staat van Augmented Reality, valt het meteen op dat er veel gaande is rond het onderwerp. Bedrijven – groot en klein – brengen frequent hardware uit in de vorm van AR-glasses. Hippe brillen, waarmee gebruikers alvast kunnen ervaren hoe de toekomst er wellicht uit gaat zien. Vanwege een gebrek aan praktische toepassingen blijft de adoptie van deze prijzige brillen echter nog beperkt.

Een andere optie om Augmented Reality te kunnen ervaren is per smartphone of tablet. Deze devices zijn technisch ver genoeg. Iedereen heeft tegenwoordig tevens één of meerdere devices bij de hand.

AR afbeelding3 | | Augmented Reality | Infoland

De ARYZON – Een AR bril van karton!

Mijn stageopdracht heeft een perfecte timing: de twee bedrijven achter de grootste mobiele systemen (Apple en Google) brachten afgelopen jaar beide een eigen ontwikkelpakket uit! Ontwikkelaars kunnen hiermee aan de slag om Augmented Reality apps te maken en te verspreiden in de app stores. Het toekomstbeeld is dat AR dagelijks op brillen en allerlei andere schermen te ervaren is. Op dit moment zit AR in een belangrijke groeifase waarbij de smart devices gebruikt worden om de techniek te presenteren, of zelfs al voor de gebruiker beschikbaar te stellen.

Augmented Reality bij Infoland
Nu de mogelijkheid er is om iets in Augmented Reality te maken, is de volgende stap om te bedenken hoe deze techniek in de praktijk ingezet kan worden. Het antwoord ligt voor de hand: gebruik AR als aanvulling op de bestaande producten. Er is voor elke vorm van data namelijk wel een leuke of nuttige visuele aanvulling te bedenken, nietwaar?

Als voorbeeld heb ik het meldingssysteem van Infoland genomen. Gebruikers kunnen een melding doen van een incident (een ongeval of probleem), gekoppeld aan een locatie. Hoe cool zou het zijn als andere gebruikers deze melding kunnen zien met een visuele indicator? Je weet dan meteen waar het gevaarlijk is en waar dus extra maatregelen getroffen moeten worden.

AR adbeelding2 | | Augmented Reality | Infoland

De melding wordt in AR weergegeven.

Een ander voorbeeld is het visueel weergeven van diagrammen. In een meeting is het bijvoorbeeld handig om bepaalde cijfers in diagrammen op een tafel te kunnen projecteren. Iedereen die deelneemt aan de meeting kan vervolgens inzoomen op een stuk dat ze zelf interessant vinden.

AR afbeelding | | Augmented Reality | Infoland

Een staafdiagram wordt met behulp van AR geprojecteerd op een tafel.

Dit zijn een aantal praktische voorbeelden waarin Augmented Reality ingezet wordt om een nuttige visuele aanvulling te bieden op bestaande software. Infoland is continu bezig met dit soort innovaties om software slimmer en efficiënter te maken.

De toekomst

Zoals ik eerder al aangaf, is AR nog lang niet bij het eindstation aangekomen. De techniek staat niet stil! Mijn advies voor organisaties: blijf meebewegen. Neem het initiatief en test prototypes uit om te peilen of het aanslaat in de praktijk. Of dat er wellicht nog iets verbeterd kan worden.

Op dit moment is Augmented Reality al een ontzettend gave techniek om mee te werken. Dit kan in de toekomst alleen nog maar verbeteren. Wie weet wordt Augmented Reality binnen een aantal jaren al opgenomen in het dagelijks gebruik. Zo snel kan het gaan.

Ben jij benieuwd hoe augmented reality eruit kan zien bij Infoland?
Bekijk hieronder de vlog van Mike!