5 tips om vrijdag de 13e veilig door te komen!

Vrijdag de 13e: de dag waarop nog steeds miljoenen mensen binnen blijven en het bijgeloof in de VS zelfs invloed heeft op de economie! Wist je trouwens dat er in Nederland op vrijdag de 13e minder meldingen van ongevallen binnen komen dan op andere dagen? Zijn we ons dan bewuster van eventuele ongevallen? Hoe dan ook, wij als veiligheidsspecialisten denken graag met onze medemens mee. Daarom onderstaand vijf tips om vrijdag de 13e door te komen:

Tip 1 – Herprogrammeer je hersenen
Voor veel mensen levert het idee van vrijdag de 13e al stress op. Schrik of angst zijn helaas seintjes die direct door je hersenen worden waargenomen. Grote kans dat je reptielenbrein morgen overuren draait en je commando’s geeft als ‘vecht!’ ‘vlucht!’ of ‘bevries!’. Vergelijk het met een bang hertje dat als bevroren in de koplampen van je auto staart. Zo werkt dat bij ons ook! Google maar eens op reptielenbrein en je komt erachter dat dit stukje hersenen het leven een stuk lastiger kan maken. Mijn tip: herprogrammeer je hersenen. Er bestaan workshops die je kunnen helpen om je mindset positief te beïnvloeden. Zo ben je niet alleen in staat om vrijdag de 13e te ‘overleven’, maar ook in het dagelijkse leven kan het ervoor zorgen dat je een krachtiger mensen wordt.

Tip 2 – Maak een risico-inventarisatie voor jouw vrijdag de 13e
Heel eerlijk? Sommige mensen vragen er ook wel een beetje om dat het mis gaat. Ik zie veel mensen (en organisaties) die nooit nadenken over risico’s en als het dan mis gaat, schuiven ze de schuld op dagen als vrijdag de 13e. Ga er eens goed voor zitten en denk eens na wat er allemaal mis kan gaan. Waarschijnlijk kom je dan tot de conclusie dat er onbewust heel veel goed gaat. En ja, dan gaat het wel eens mis. Maar ook dat kan, mits je een goede risico-inventarisatie maakt, in veel gevallen voorkomen worden. Conclusie: denk vooraf goed na over de eventuele risico’s. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Tip 3 – Scrabble de fobienaam voor vrijdag de 13e en win big time!
Deze tip zit vol gezelligheid. Nodig wat vrienden uit – zorg dat je zelf niet de deur uit moet – en ga een spelletje doen. Mijn tip: ga scrabbelen en leg het woord van de dag; Paraskevidekatriafobie. Nu hoor ik je denken, dat is geen woord! Niets is minder waar. Dit onuitspreekbare woord duidt op mensen met een angst voor vrijdag de 13e. Oftewel, deze dag kan zelfs een geluksdag worden! Succes!

Tip 4 – Ga op reis naar landen waar vrijdag de 13e niet bestaat
Pak je koffer en boek zo snel mogelijk een last-minute. In landen als Griekenland, Spanje, Italië en Latijns-Amerika ben je namelijk veilig! Daar wordt vrijdag de 13e helemaal niet als een ongeluksdag gezien. Hoe fijn! Let wel op, deze landen hanteren andere dagen waarop onheil zich kan voordoen. Afhankelijk van je locatie, is dinsdag de 13e of vrijdag de 17e een ongeluksdag.

Tip 5 – Binge-watch deze series op Netflix en vergeet de tijd
Binnen blijven is natuurlijk ook altijd een optie. Heb je nog geen Netflix? Vraag dan zeker een proefabonnement aan. Mijn advies: ga vooral niet meteen allerlei onheilspellende films kijken. Je gaat ook niet de Titanic kijken als je op cruise zit of Jaws op de dag dat je gaat duiken. Dat is vragen om stress en ongelukken! Kijk liever series die je écht pakken. The Missing, Home Land of klassiekers als Dexter of Prison Break, kan ik zeker aanraden. Maar ook nieuwe series zoals Designated Survivor, Shooter of The Sinner zijn het kijken waard!

Wist je trouwens dat…

  • … de kruisiging van Jezus – op een vrijdag – aanleiding was om het als ongeluksdag te zien? Samen met het ongeluksgetal 13 werd de combinatie van ongeluksdag realiteit.

  • … vrijdagen ook door de Romeinen en Engelsen in een kwaad daglicht zijn geplaatst? Op die dag werden namelijk doodvonnissen voltrokken.

  • … de arrestatie van de Tempeliers op vrijdag 13/10/1307 een rol kan hebben gespeeld? Na deze onschuldige arrestatie zijn de Tempeliers uiteindelijk vernietigd, voldoende aanleiding om het als ongeluksdag te zijn.

  • … Wikipedia nog veel meer interessante weetjes heeft over deze bijzondere dag!

Maak van elke dag een mooie dag! Ook als het vrijdag de 13e is.